RBC Update, nummer 7

31-05-2014

3e jaargang, nummer 7

Beste RBC-er,

De competitie zit er inmiddels op. Op dit moment wordt het seizoen 2013-2014 afgesloten met het spelen van diverse toernooien en oefenwedstrijden. Daarnaast zijn we heel druk met de voorbereidingen voor het komende seizoen. De uitbreiding met twee teams, het afscheid van diverse spelers, en dus ook de komst van nieuwe spelers, is daar debet aan. Op 15 juni moeten de selecties rond zijn, dus tot aan die datum is er nog volop werk aan de winkel.

RBC 1

RBC beëindigde de competitie met een knappe 2-1 overwinning op kampioen Bavel en een 3-0 nederlaag tegen degradant SAB. Ziedaar het afgelopen seizoen in een notendop. RBC eindigde in de competitie uiteindelijk op de achtste plaats. Gezien de vooraf gestelde doelstelling was het resultaat teleurstellend. Hiervoor zijn natuurlijk de nodige redenen aan te wijzen. Logischerwijs zal men denken dit seizoen zo snel mogelijk te vergeten. Maar dat is nou exact wat we niet moeten doen. We moeten juist van dit seizoen leren, zodat we er in de nabije toekomst voor kunnen zorgen dat we wel om de prijzen kunnen gaan spelen. Hiertoe zijn al de nodige maatregelen getroffen. Volgend seizoen zal er meer getraind gaan worden en de selectie wordt versterkt. In de twee oefenwedstrijden die na afloop van de competitie zijn gespeeld, hebben al een aantal nieuwe spelers meegedaan. Langzaamaan worden de contouren van het nieuwe RBC zichtbaar.

Voor aanvoerder Eric Lankers eindigde het seizoen in mineur. In de wedstrijd tegen Bavel viel hij na een kwartier geblesseerd uit en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd al gevreesd voor wederom een zware knieblessure. Onderzoek in Kliniek Medinova in Breda wees inderdaad uit dat er in zijn rechter knie een kruisband is afgescheurd en dat er schade is aan de meniscus en de buitenste knieband. Lankers krijgt daarmee weer een enorme domper te verwerken. Vorig seizoen zat hij al langdurig aan de kant wegens een soortgelijke blessure in zijn linker knie en dit seizoen heeft hij aanhoudende klachten in de kuit door die opgelopen knieblessure. "Ben er weer even zoet mee", aldus een teleurgestelde Lankers, die opnieuw een langdurig herstelproces in het vooruitzicht heeft.

De technische staf zal voor volgend seizoen worden aangevuld met Richard den Ouden. Hij wordt dan assistent-trainer bij het eerste elftal en trainer-coach van het nieuwe team U17. Richard den Ouden was dit seizoen trainer-coach van Oranje Wit 2, wat uitkomt in de reserve Hoofdklasse. Om zich volledig te kunnen concentreren op zijn opleiding voor het trainersdiploma UEFA-A is hij halverwege het seizoen gestopt bij Oranje Wit. Eind mei hoopt Den Ouden zijn diploma in bezit te hebben.De uit Dordrecht afkomstige Den Ouden was vorig seizoen assistent-trainer van John de Wolf bij zaterdag 1e klasser Sliedrecht. Daarvoor trainde Den Ouden de jeugdteams Oranje Wit A1 (met Mitch Klijn) en EBOH B1 en het eerste elftal van GOZ uit Mijnsheerenland. De belangrijkste taak voor Den Ouden als trainer van U17 wordt er voor te zorgen dat de B-spelers zich dusdanig kunnen ontwikkelen dat ze later het eerste elftal kunnen halen: "En dat is nou het mooie aan mijn combifunctie. Als het kan, kunnen we zelfs de goede B-spelers voorzichtig aan het eerste elftal laten ruiken. En daar kan ik ze dan prima bij begeleiden."

RBC 2

RBC 2 eindigde op de derde plaats in de reserve 6e klasse, het laagste niveau binnen district Zuid 1. Zoals alle teams binnen RBC, zal ook RBC 2 komend seizoen een prestatiegericht team worden wat binnen afzienbare tijd moet doorstromen naar een hoger niveau. Het bestuur van RBC heeft bij de KNVB een verzoek ingediend om RBC 2 volgend seizoen in te laten stromen in de reserve 4e of 5e klasse. RBC zoekt voor haar tweede elftal nog een jonge ambitieuze trainer, bij voorkeur in het bezit van TC3 en enkele jaren ervaring in training geven, die dezelfde ambitie heeft om spelers en RBC 2 verder uit te bouwen. De trainer van RBC 2 verzorgt twee trainingen per week, begeleidt het team op zondag en woont daarnaast het technisch overleg bij. Voor inlichtingen en reacties stuur je een e-mail naar secretaris@rbcvoetbal.nl.

RBC U15

Na het behaalde kampioenschap in de 3e divisie is RBC U15 er helaas niet in geslaagd de Omroep Brabant cup te winnen. De ploeg van Danny Mathijssen verloor in Helmond van het Eindhovense WODAN C1 met 2-0. Ondanks de nederlaag was het bereiken van de finale voor RBC U15 een fantastische afsluiting van een mooi seizoen. Overigens is het nog steeds niet duidelijk in welke klasse RBC U15 volgend seizoen zal uitkomen. Omdat het dit seizoen buiten mededinging aan de competitie meedeed, en dus geen recht had op promotie, is het afwachten in welke klasse het door de KNVB zal worden ingedeeld.

RBC U14

RBC U14 degradeerde naar de 2e klasse. In een beslissingswedstrijd tegen Sprundel C1 werd na verlenging met 4-6 verloren, nadat de wedstrijd na de reguliere speeltijd in 3-3 was geëindigd. De beslissingswedstrijd was noodzakelijk omdat zowel RBC U14 als Sprundel C1 op de elfde plaats in hun competities waren geëindigd en zij daardoor gedwongen werden tegen elkaar te spelen om uit te maken welke van de twee zou degraderen. Dat Sprundel C1 een lastige tegenstander was, wist RBC U14 al. Voor de beker had RBC immers met 6-1 van deze ploeg verloren. De degradatie van RBC U14 is een tegenvaller. De spelers leren immers meer van wedstrijden tegen sterke tegenstanders uit de 1e klasse, dan te spelen in de 2e klasse.

RBC U13

Debuterend in de 2e divisie eindigde RBC U13, het hoogst spelende team van de RBC voetbalopleiding, op een keurige vierde plaats. Daarmee behaalde trainer-coach Ruben Busé, na het kampioenschap en de bekerwinst van vorig seizoen, wederom een uitstekend resultaat met zijn ploeg.

RBC U12

RBC U12 eindigde keurig in de middenmoot. In de meivakantie ging de ploeg van trainer Leon Withagen voor een 5-daagse trip naar Engeland, waar het in Leeds een toernooi won. Na afloop van de competitie won RBC U12 ook nog een toernooi bij Unitas '30.

RBC U11

De jongste RBC-ers, de E- en F-pupillen van trainer Agnita Nouwen, die uitkwamen in de 3e klasse bij de D-pupillen, eindigden in de voorjaarscompetitie op de derde plaats. Een uitstekend resultaat van onze mannekes.

Keeper Dave Lameir van RBC U11 heeft met de geselecteerde spelers van het Barcelona Soccer Talenteam Nederland deelgenomen aan een toernooi in België, met deelname van een paar Belgische BVO’s. Het team eindigde op een keurige tweede plaats. Na het toernooi heeft Dave te horen gekregen dat hij in de herfstvakantie mee mag naar het toernooi in Barcelona. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws, waar Dave bijzonder trots op is en waarbij wij hem heel veel succes wensen.

Trainers voetbalopleiding volgend seizoen

De technische commissie van RBC heeft de trainers van de teams van de RBC voetbalopleiding voor volgend seizoen bekend gemaakt:

 • rn
 • rn     RBC U17: Richard den Ouden
 • rn
 • rn     RBC U15: Danny Mathijssen
 • rn
 • rn     RBC U14: Gommy Nooijens
 • rn
 • rn     RBC U13: Dogan Kocabaspinar
 • rn
 • rn     RBC U12: Mark Koops
 • rn
 • rn     RBC U11: Agnita Nouwen
 • rn
 • rn     RBC U10: Erik van Benthem
 • rn
 • rn     Tutor: Edwin Spitters
 • rn

Nieuwe trainers zijn Richard den Ouden (afkomstig van Oranje Wit), Gommy Nooijens (vorig jaar assistent-trainer van RBC 1), Dogan Kocabaspinar (afkomstig van Alliance) en Erik van Benthem (vorig seizoen assistent-trainer van RBC U13). Edwin Spitters keert, na zijn vertrek naar Alliance, weer terug op het oude nest en gaat fungeren als klankbord voor de technische staf. Hij zal één avond per week aanwezig zijn en dan enkele trainers gaan begeleiden. Op zaterdag is hij bij thuiswedstrijden aanwezig. Gommy Nooijens blijft, naast trainer van RBC U14, ook hoofd van de RBC voetbalopleiding. RBC verwacht dat de contracten medio juni getekend zullen worden.

RBC Familiedag

Op zaterdag 4 mei vond in het Herstaco Stadion de RBC Familiedag plaats. Vanaf 16.00 uur was iedereen welkom ter afsluiting van het seizoen 2013-2014. Zo’n 130 RBC-ers hebben genoten van een heel gezellig samenzijn en een uitstekende barbecue, die door tussenkomst van VHC Kreko was geleverd. De jeugdspelers en hun broertjes en zusjes konden op de grasmat van het stadion verschillende spelactiviteiten doen. Zo was er voor de kleinsten een springkussen en voor de wat meer getalenteerde voetballers een oranje leeuw waarbij ze het spel 'Op de stropdas' konden beoefenen. Voor anderen was er dan weer een klein voetbalveldje uitgezet waarop partijtjes konden worden gespeeld. Kortom de kinderen konden zich prima vermaken. Op de promenade voor het supporterscafé was een gezellig terras ingericht waar de ouders en andere aanwezigen onder het genot van een drankje lekker konden genieten van de zon.

Rond 18.00 uur werden op de promenade diverse barbecues aangestoken en was het bakken en braden geblazen. Jong en oud kon zijn pakket afhalen bij de organisatie. Daarnaast waren er diverse salades en sausjes voor bij het vlees.  Na afloop van de barbecue werd iedereen nog getrakteerd op een lekker ijsje. En of het nog niet genoeg was, werd ‘s avonds op een groot scherm de Championsleague finale tussen Real- en Atletico Madrid onder grote belangstelling bekeken.

De activiteitencommissie van RBC heeft zich deze dag van zijn beste kant laten zien en alle credits voor deze gezellige RBC Familiedag gaan dan ook naar hen uit. RBC wil dan ook Dennis Voermans, Miranda Bus, Natasja Feenstra, Sylvia van de Nobelen, Leo van Nispen en Corné Veraart bijzonder bedanken voor hun inzet om deze dag tot een succes te maken. Uiteraard bedanken wij ook het barpersoneel, de familie Levolger, en de moeders en vaders die zich geheel belangeloos met de opruimwerkzaamheden en de afwas hebben beziggehouden. Dat is het wat RBC tot één familie maakt!

Vertrek bestuursleden

rn Frank Hermans rn Joost van Oosterhout

Frank Hermans en Joost van Oosterhout hebben hun bestuursfunctie bij RBC neergelegd. Frank Hermans heeft vanwege zijn drukke werkzaamheden geen tijd meer om zijn bestuursfunctie te kunnen blijven uitoefenen. Hij was sinds 1 juli 2012 bestuurslid commerciële zaken.Joost van Oosterhout is sinds kort stadionmanager van het Herstaco Stadion en die functie is niet te combineren met een bestuursfunctie bij RBC. Hij vervulde sinds november 2012 de functie van bestuurslid algemene zaken. De taken van Frank Hermans en Joost van Oosterhout worden voorlopig waargenomen door de overige bestuursleden. Het bestuur van RBC betreurt het vertrek van beide bestuursleden, maar heeft begrip voor hun besluit. Het bestuur dankt Frank Hermans en Joost van Oosterhout voor hun enorme inzet voor de club en hun grote bijdrage aan de doorstart van RBC.

Peter Schouw overleden

Begin deze maand werden wij opgeschrikt door het overlijden van oud RBC-speler Peter Schouw op slechts 61-jarige leeftijd. Peter Schouw speelde in de jaren 70 voor RBC en behaalde in die periode diverse kampioenschappen. Zo maakte hij onder meer deel uit van de RBC-selectie die in 1973 het kampioenschap van Nederland bij de zondagamateurs veroverde.Op de foto zien we Peter Schouw met nummer 14 in actie tegen PSV op 24 november 1974. RBC speelde op De Luiten voor de KNVB-beker tegen de latere landskampioen en verloor met 0-4. Schouw probeert tevergeefs te verhinderen dat Ralf Edström op het RBC-doel kan koppen. Het werd echter geen doelpunt. RBC is altijd een groot deel van zijn leven geweest en zijn trots, in goede en slechte tijden. En hij was blij met de wederopstanding van de club. Een paar weken geleden was Schouw nog in het Herstaco Stadion om zijn kleinzoon aan te moedigen bij een selectietraining van RBC. Gelukkig heeft hij nog meegekregen dat zijn kleinzoon tot de RBC voetbalopleiding is toegelaten en volgend seizoen in het oranje wit zal spelen. De crematie van Peter Schouw was op dinsdag 13 mei, op de dag waarop hij 62 jaar zou zijn geworden. RBC wenst de familie heel veel sterkte toe in de komende moeilijke periode.