Onderzoek rubberkorrels Herstaco Stadion

03-11-2016

 

ROOSENDAAL - SGS Search heeft monsters genomen van de rubberkorrels op het kunstgras van onder andere het Herstaco Stadion.

De test is door de autobandenbranche aangeboden aan de Nederlandse sportclubs om te onderzoeken wat voor rubberkorrels er op de velden liggen. De branche houdt vol dat korrels van het veelgebruikte SBR-rubber volkomen veilig zijn. De uitslag van het onderzoek wordt over drie weken verwacht.

Als het SBR-granulaat is, hoeven de clubs zich geen zorgen te maken, zei Kees van Oostenrijk van de Vereniging Band en Milieu in het NOS Radio 1 Journaal. "Wij zijn ervan overtuigd, gesteund door tientallen onderzoeken en de totale bandenindustrie, dat SBR-rubber veilig is." Ook wil de branche een grootschalig onderzoek instellen naar de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen in de lichamen van sporters die op kunstgrasvelden sporten.

De bandenbranche zegt dat bij dit onderzoek gerenommeerde wetenschappelijke instituten worden betrokken. De onderhandelingen daarover zijn nog bezig. De branche maakt volgende week bekend welke instituten dat zijn.

Bij het RIVM loopt al een onderzoek naar gezondheidsrisico's van het spelen op kunstgras. Dat is in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid gestart. Het bestaat uit een literatuuronderzoek en een onderzoek van korrels van vijftig tot honderd velden. Het RIVM-onderzoek is in december klaar.