RBC en NAC Breda kruisen wederom de degens

04-01-2016

 

        

 

ROOSENDAAL - Wie in 2011 dacht dat er met het faillissement van RBC Roosendaal een einde was gekomen aan de traditioneel beladen wedstrijden tegen NAC Breda, zat er naast. De traditional staat weer op de agenda. Dankzij de heroprichting van RBC komt NAC Breda woensdag 6 januari weer eens op de thee in Roosendaal.

Dat deden de Bredanaars in 1921 voor het eerst. Dat jaar kwam RBC, toen nog onder de naam Roosendaal, voor het eerst uit in de 2e klasse en speelde daarin tegen het 2e elftal van de toenmalige landskampioen uit Breda. Roosendaal won toen op Kalsdonk met 3-0. Daarna volgden er nog vele wedstrijden tussen beide West-Brabantse grootmachten. De RBC-supporters hebben met name goede herinneringen aan de 3-0 overwinning bij de terugkeer van RBC in het betaald voetbal in 1983 en de 4-0 overwinning in 1988 waardoor RBC een periodetitel in de 1e Divisie pakte (klik hier voor een samenvatting van die wedstrijd). De laatste keer dat beide clubs elkaar ontmoetten was in 2006 in de Eredivisie. NAC Breda won toen met 1-2 en RBC degradeerde dat seizoen.

Woensdag kruisen RBC en NAC Breda de degens dus opnieuw. Uiteraard niet in competitieverband, maar in een vriendschappelijk duel. Het klasseverschil is echter nog nooit zo groot geweest als nu. NAC Breda speelt door de degradatie van vorig jaar dit seizoen in de 1e Divisie, terwijl RBC verwoede pogingen doet om de 3e klasse te bereiken.

Ondanks de historie stelt de wedstrijd RBC's hoofdtrainer Martijn van Galen voor een dilemma: "Ik merk dat de wedstrijd tegen NAC enorm leeft, met name bij de supporters. Ikzelf zit er als trainer iets anders in. Voor mij geldt alleen de tweede competitiehelft. Ik snap het belang voor de club, maar voetbaltechnisch gezien is deze wedstrijd lastig. Spelen we net als in de competitie aanvallend, dan is de kans groot dat we het deksel op de neus krijgen. Spelen we meer vanuit de organisatie, dan is de kans op een beter resultaat wat groter, maar spelen we wel tegen onze natuur in. Kiezen we voor het laatste, dan hebben we daar als voorbereiding op de tweede seizoenshelft niet zo veel aan. Ik hoop dat de spelers zich optrekken aan het niveau van NAC en dat ze kunnen genieten van de wedstrijd en de sfeer."

Zoals Van Galen terecht opmerkte, is het belang van de wedstrijd voor RBC groot. De club hoopt bij het duel tegen NAC Breda op zo veel mogelijk toeschouwers. RBC kan de extra opbrengst namelijk prima gebruiken voor haar financiële huishouding.

De wedstrijd begint om 19.30 uur. In verband met de te verwachten drukte zijn toegangspoort 1 en 2 geopend (links en rechts van de Oost tribune / Volta side). De kassa's gaan open om 17.30 uur. De prijs van de wedstrijdtickets bedraagt € 7,50. RBC SeizoenClubCard houders betalen op vertoon van hun kaart slechts € 5. Tickets zijn nog steeds verkrijgbaar in de voorverkoop bij de VoetbalExperience in het Herstaco Stadion, bij Primera aan de President Kennedylaan en online.

Voorafgaand aan de wedstrijd speelt RBC U10 een voorwedstrijd tegen Beek Vooruit O10. Deze wedstrijd begint om 17.30 uur.