Pennings: "Als je ambities uitspreekt, lig je onder een vergrootglas"

18-02-2022

ROOSENDAAL - Deze week begon Ruud Pennings als hoofdtrainer bij RBC. De Zeeuwse coach streek neer in Roosendaal nadat RBC had besloten per direct te stoppen met Robert Braber. Hoe is de eerste week bevallen in het Atik Stadion? “Het is goed bevallen. Het is een enthousiaste groep spelers; een goede mix van jonge talenten en routine. Er zit een goede drive in en ze zijn gretig.” Is er gesproken met spelers, zeker na afgelopen week? “Ik heb een korte kennismaking gehouden. Uiteindelijk gaan we ook nog persoonlijke gesprekken voeren. Zeker in deze tijd met het oog op volgend seizoen. Dat is een traject waar ik automatisch ingerold ben. We moeten natuurlijk weten hoe de selectie eruit gaat zien komend jaar en waar we naartoe willen. Dit ben ik gewend bij de clubs waar ik in het verleden heb gewerkt.”

Het is niet de eerste keer dat Pennings bij RBC in dienst is. In 1992 kwam hij namelijk uit voor RBC als keeper. “Het voelt wel een beetje als thuiskomen. Een aantal patronen zijn aan RBC verbonden. Kees Vermunt bijvoorbeeld, daar heb ik nog onder getraind. Piet Koster is een rode draad in mijn trainerscarrière. Die keek altijd mee over mijn schouder en adviseerde mij gevraagd of ongevraagd. Op zijn uitnodiging ben ik destijds ook naar RBC gekomen. Het betaald voetbal was net klaar bij VCV Zeeland. Ik heb toen even een pauze ingelast om te kijken bij welke amateurclub ik graag aan de slag wilde gaan. Ik heb het toen even allemaal laten bezinken en toen ben ik gebeld of ik naar RBC wilde komen. Het heeft gelijkenissen met de manier hoe ik nu bij RBC terecht ben gekomen. Ook nu was ik even van het veld afwezig.”

Na de winterstop dient RBC de achtervolging in te zetten. Het heeft zeven punten achterstand op VOAB en mogelijk zit er nog een puntenstraf aan te komen vanwege het incident tegen TSC (1-2 verlies). Wat kunnen we van het eerste elftal verwachten? “De eerstvolgende wedstrijd moeten we als een finale zien en dus winnen. En dit elke week herhalen. Het seizoen is uiteraard nog lang. Maar als je het zo benadert, om elke wedstrijd te winnen, dan sta je op het eind er goed voor. Er zijn verschillende scenario’s denkbaar. Als nummer een promoveer je uiteraard, en ik ga er vanuit dat als je bij de eerste drie eindigt sowieso nacompetitie speelt. De doelstelling is duidelijk: RBC wil omhoog, naar een hoger niveau. Dat is voor dit jaar nog niet voorbij, zoals gezegd: het seizoen is nog lang. Ik zie voldoende mogelijkheden om die stap dit jaar nog te zetten.”

Pennings trainde gerenommeerde clubs in Zeeland. Hij bracht Vlissingen van de Vierde Klasse naar de Hoofdklasse, stond aan het roer bij Hoek in de Topklasse en ook bij GOES (Derde Divisie) en bij de West-Brabantse Hoofdklasser Halsteren. Bij al die clubs stond presteren voorop. Is het niveau te vergelijken met een van die vier? “Je kan die vergelijking niet echt maken. We zijn een tweedeklasser, die andere clubs hadden een hoger niveau. Je kan wel het tijdpad van Vlissingen bekijken, van de Vierde Klasse naar de Hoofdklasse. Ik ben een aantal keer met Vlissingen gepromoveerd, ook een keer gedegradeerd. Het is een proces, je moet de grote lijnen in de gaten houden. Als je puur naar de selectie van RBC kijkt en dit afzet tegen zondag tweede klasse niveau dan hebben wij een prima selectie.”

Bij RBC is het altijd rumoerig. Baart Pennings dit zorgen? “Ik lig daar niet wakker van. Ik heb al veel meegemaakt en dit hoort bij een club die hogerop wil. Zeker als je je doelstelling en ambitie uitspreekt, dan lig je onder een vergrootglas. Niet alleen door de media, maar ook omliggende clubs kijken naar je. Daar is niets mis mee, dat hoort er nu eenmaal bij. Je moet je als club pas echt zorgen gaan maken als er niet meer over je gesproken wordt, dan doe je iets niet goed. Je dient als club ook in de publiciteit te blijven, daar is niets mis mee.”

Aankomende zondag komt JEKA op bezoek in het Atik Stadion. Het is voor Pennings de eerste wedstrijd als hoofdcoach. Wat kunnen we eigenlijk verwachten? “Veel tegenstanders passen zich aan tegen RBC en zijn erg verdedigend ingesteld. Wij moeten daar een goed antwoord op vinden. We hebben een prima trainingsweek achter de rug. De accenten zijn gelegd en de groep is er klaar voor.” Perry Bierkens begon als aanvoerder, dat is nu Karim Didi. Blijft dit zo of kiest u toch voor een ander? “We laten het zoals het nu is. Karim Didi blijft aanvoerder. De rust en stabiliteit is teruggekeerd, daar gaan we aan vasthouden. Met alle betrokkenen is gesproken of het een issue is dat Karim aanvoerder blijft. Dat is niet zo, iedereen heeft daar vrede mee.” Zijn er nog spelers die niet inzetbaar zijn zondag? Riyad Khidar is nog steeds geblesseerd. Die heeft nog last van zijn enkel. Die blessure liep hij twee weken geleden op. Maar die is ook een tijdje afwezig geweest doordat hij stage liep in Parijs.” Brian Kruf, is die inzetbaar, die viel afgelopen zondag uit met een enkelblessure?  “Zoals ik begrepen heb is hij daar aan behandeld. Hij heeft deze week ook twee keer voluit meegetraind.”

Het is eind februari, dat betekent dat er ook al met een schuin oog naar volgend jaar wordt gekeken. Pennings heeft een groot netwerk in Zeeland, kunnen we komend jaar Zeeuwse spelers verwachten?” “Er zijn verschillende gesprekken gevoerd met mensen binnen de club. De doelstelling is dat we hogerop willen, maar wel met stapjes. In eerste instantie trekken we een cirkel rondom Roosendaal, spelers die binding met de club hebben en graag voor RBC willen voetballen. Hoe hoger je speelt, ik weet dat uit mijn tijd bij de Zeeuwse clubs, wordt dat cirkeltje steeds groter. Als we al spelers uit Zeeland halen dan wonen ze dicht tegen de Brabantse grens aan.” Zeeland is wel altijd zeer positief richting en over RBC “Absoluut. De eerste profwedstrijd van Vlissingen was natuurlijk tegen RBC. De band is altijd goed gebleven. Ronald van Oeveren komt er onder andere vandaan. Ik heb zelf natuurlijk voor RBC gespeeld. Piet Koster heeft als Zeeuw een RBC-verleden en Kees Vermunt is als RBC-man trainer geweest bij Vlissingen. Er was en is nog altijd een goede verstandhouding tussen RBC en Zeeland.”