Karim Didi: "We moeten er zondag gelijk staan."

12-02-2022

ROOSENDAAL - Aankomende zondag begint RBC aan de tweede seizoenshelft met een uitwedstrijd bij FC Tilburg. De Roosendalers hebben zeven punten achterstand op nummer 1 VOAB. Dat heeft overigens wel een wedstrijd meer gespeeld. Vanaf zondag dient begonnen te worden met de inhaalslag. Hoe staat RBC er voor, en heeft de spelersgroep er vertrouwen in dat er aan het eind van het seizoen een positieve afloop is? We spraken met Karim Didi, aanvoerder van het eerste elftal, om zijn licht te laten schijnen over de resterende wedstrijden.

Didi is sinds 14 januari officieel RBC’er toen de FIFA groen licht gaf aan zijn verzoek tot overschrijving naar de Roosendaalse club. In de zomer maakte hij al een aantal keer zijn opwachting in het eerste elftal toen hij meedeed in enkele oefenduels. Een overschrijving kon toen niet meer, maar het beviel zo goed bij RBC dat hij besloot om in de winterstop van club te switchen en de rest van het seizoen voor RBC uit te komen. “Het bevalt goed bij RBC. Ik kende al veel jongens die hier al spelen en heb in de zomer ook een periode meegetraind. Dat goede gevoel is niet weggegaan en ben blij voor RBC uit te kunnen komen,” zo stelt Didi.

De achterstand op koploper VOAB is vrij groot, ook hangt RBC mogelijk nog minpunten boven het hoofd na het incident tegen TSC (1-2 verlies). Hierdoor wordt de achterstand alleen maar groter. Kan RBC nog een rol van betekenis in de competitie spelen? “Ik denk dat we het nog steeds in eigen hand hebben. Iedereen binnen de spelersgroep moet goed beseffen wat er gevraagd wordt. Vanaf zondag dient duidelijk te zijn dat we elke wedstrijd moeten winnen. Het gaat echt niet vanzelf. We hebben kwaliteit genoeg, maar het mentale aspect is ook een belangrijk onderdeel.” Didi was regelmatig toeschouwer gedurende de eerste seizoenshelft van RBC. “Ik heb een aantal wedstrijden gezien. RBC kwam regelmatig op achterstand, dat moet er zo snel mogelijk uit. Iedereen moet beseffen wat er gevraagd wordt. De tegenstanders zakken vooral in, dat weten we. Daar moeten we ons goed op instellen. Daarnaast dragen we ook nog de naam RBC mee. Elk team geeft tegen ons 200%, dat komt ook mede door de ambities die de club heeft uitgesproken. We moeten ons daar tegen wapenen. Het moet soms veel zakelijker. Eerder schieten of sneller die voorzet geven.”

Didi heeft vooral in België op hoog niveau gespeeld. Afgelopen jaar kwam hij uit voor SC Kruisland, daarvoor nog voor Hoofdklasser Halsteren. Wat kan de spelersgroep daar nog van leren? “Als ik terugblik op mijn periode bij Halsteren, dan was het daar vooral heel zakelijk. Puur op resultaat. Er werd niet altijd mooi voetbal gespeeld, maar iedereen voerde zijn taken uit. Een aantal spelers bij RBC, en dan vooral de jonge spelers moeten bewust gemaakt worden van het zakelijke voetbal. Je probeert met positieve kritiek ze dingen te leren waar ze in de wedstrijd echt wat aan hebben. Het kan soms wat hard aankomen, maar het is echt voor hun eigen bestwil om ze verder te brengen. Het heeft geen zin om de bal zes keer te raken of geforceerd een actie te maken, het kan en moet veel zakelijker. Het gaat uiteindelijk om de winst. Als het er niet inzit om mooi voetbal te spelen, dan moeten we een kleine voorsprong zo goed mogelijk uitspelen.”

RBC heeft momenteel moeite om een overwinning te behalen. De laatste twee oefenduels werden niet gewonnen en ook in de competitie werden de laatste drie duels niet gewonnen. “Het is niet goed dat we zoveel tegendoelpunten hebben gekregen. Ik doel hier voornamelijk op de vrije trappen. Uitgespeelde kansen geven we niet weg, maar de pijnpunten die ons tegengoals opleveren moeten er echt uit. Verdedigend moet het kloppen, want voorin is het niet altijd mogelijk om bijvoorbeeld vier goals te maken in een wedstrijd. Een kleine overwinning met 1-0 of 2-1 moet ook genoeg zijn.”

FC Tilburg is zondag de eerste horde die genomen moet gaan worden. Hoeveel vertrouwen is er? “We moeten er gelijk staan zondag. Het maakt mij niet uit hoe we de wedstrijd winnen, als we deze maar winnen. Daarmee creëren we gelijk een goed gevoel om verder op te bouwen. Sommige spelers zitten nog wel met TSC in hun hoofd, dat dit mogelijk minpunten gaat opleveren. Daar kunnen we echter niets meer aan veranderen. We moeten met de spelersgroep vooruit kijken en er met z’n allen achter staan. Dan kunnen we onszelf uiteindelijk niets verwijten.”

Vanwege de trainerswissel deze week neemt komende zondag Erik van Benthem voor één keer de honneurs waar. “Ik ben helaas voor eenmaal de eindverantwoordelijke vanwege het ontslag van Robert Braber. We kunnen zondag met een fitte selectie aantreden. Alleen Riyad Khidar is geblesseerd en is er dus niet bij. De spelersgroep is ondanks de gebeurtenissen gebrand om zondag te winnen,” zo laat een strijdbare Van Benthem weten. Het duel tussen FC Tilburg en RBC begint om 14:30 uur op Sportpark Spoordijk. (Foto: Arthur Verbraak)