Derde nacompetitie in zes jaar

01-06-2018

 

ROOSENDAAL - Afgelopen zondag won RBC de derde periodetitel en plaatste zich daardoor voor de derde keer in zes jaar na de doorstart voor de nacompetitie. Hopelijk is voor RBC in dit geval drie keer scheepsrecht, want in de twee voorgaande edities waren de oranje-witten niet succesvol. De eerste keer, in 2015, werd RBC in de eerste ronde uitgeschakeld door RCS. Een jaar later werd de finale bereikt, maar bleek Bavel te sterk.

Om deze editie succesvol af te sluiten, zullen de oranjehemden drie of vier tegenstanders opzij moeten zetten. De nacompetitie bestaat uit twee knock-out ronden van één wedstrijd, gevolgd door een finale. De verliezend finalist krijgt nog een herkansing op neutraal terrein tegen de verliezend finalist uit Oost-Brabant. De eerste ronde is meteen al een hele kluif. Als laagst geklasseerde Derde Klasser treft RBC namelijk de hoogst geklasseerde Tweede Klasser, Unitas '30, en dat ook nog in een uitwedstrijd. Bijkomend voordeel is, dat als RBC de eerste ronde doorkomt, de tweede ronde en een mogelijke finale in het Herstaco Stadion gespeeld worden. De andere deelnemers zijn Tweede Klasser MOC '17 en de Derde Klassers DESK, Philippine, SC Gastel, SVSSS en TSC. Het speelschema is als volgt:

1e ronde, 3 juni: MOC '17 - SVSSS
  Unitas '30 - RBC
  DESK - Philippine
  SC Gastel - TSC
2e ronde, 10 juni: winnaar Unitas '30-RBC - winnaar SC Gastel-TSC (a)
  winnaar MOC '17-SVSSS - winnaar DESK-Philippine (b)
finale, 17 juni: winnaar a - winnaar b
beslissingswedstrijd, 20 juni: verliezer finale 2E/3A/3B - verliezer finale 2F/3C/3D (neutraal terrein)

 

De komende tegenstander Unitas '30 had zich afgelopen zondag nog veilig kunnen spelen, maar in een rechtstreeks duel met directe concurrent Zundert verloor de geel-zwarte formatie van trainer Kees de Rooij met 3-0. Een andere behoorlijke tegenvaller waren de twee rode kaarten voor Ferdy Barendse en Tim Lukus. Zij zijn geschorst voor de wedstrijd tegen RBC.

Het enige seizoen waarin RBC en Unitas '30 elkaar eerder troffen was in het seizoen 1971-1972. Het was het jaar na de verwijdering van RBC uit het betaald voetbal door de KNVB. RBC was teruggezet naar de Tweede Klasse en Unitas '30 heette toen nog RKVVU. De oranje-witten wonnen destijds met 1-3 en zouden uiteindelijk kampioen worden. De verdere loop van de geschiedenis is bekend.

Na 46 jaar klopt RBC dus opnieuw op de deur van de Tweede Klasse. Als laagst geklasseerde Derde Klasser zijn de oranjehemden duidelijk niet de favoriet, maar de uitstekende resultaten in de derde periode hebben de mannen van trainer-coach Danny Mathijssen vleugels gegeven. Zij hopen natuurlijk op de twaalfde man uit Roosendaal. De aftrap op Sportpark De Lage Banken is om 14.30 uur. Scheidsrechter is Roy Schuurmans en hij wordt geassisteerd door de assistent scheidsrechters Nick Hupkes en Hendrik de Graaff.